Manuele Therapie Hoofdpijnklachten Schouder

Manuele therapie is een specialisatie in de fysiotherapie. De Manueel Therapeut is de specialist bij wervelkolom en verdere gewrichtsklachten.

Als Manueel Therapeut hebben we extra kennis in diagnostiek en therapie van gewrichtsklachten. Rug, nek en schouderklachten kunnen specifieker onderzocht worden op de kwaliteit van bewegen. De Manueel Therapeut kijkt ook niet alleen naar een lokaal gewricht, maar beoordeelt de gehele beweegketen. Zo kan een goede volledige diagnose gesteld worden en een hierbij passend behandelplan worden opgesteld.

Ook zijn de behandeltechnieken uitgebreider en specifieker. In de Manuele Therapie gebruiken we mobiliserende technieken om zo snel mogelijk het gewricht weer goed te laten functioneren. Daarnaast kan de Manueel Therapeut ook gebruik maken van manipulaties. Een manipulatie is een snelle, korte en pijnvrije mobilisatietechniek. Dit kan gepaard gaan met een knak of klik in het gewricht. De knak of klik die waargenomen kan worden is als gevolg van het doorbreken van het vacuüm van het gewricht. Het kan dus geen schade aanrichten in het gewricht. De technieken die worden toegepast zijn veilig en worden alleen in overleg toegepast.

Het effect op bewegelijkheid is vaak sneller dan reguliere de fysiotherapie. Daarnaast heeft het een direct effect op pijnvermindering. Daarom is Manuele Therapie naast wervelkolom en schouderklachten ook goed toe te passen bij elleboog-, hand-, pols-, heup-, knie- en enkelklachten. Verder wijst recent onderzoek uit dat Manuele Therapie effectief is op vermindering van hoofdpijnklachten.

De oorzaak van de klachten zal tijdens de eerste afspraak uitgebreid worden besproken, zodat het voor de patiënt duidelijk is hoe te handelen. Vervolgens wordt het behandelplan en het behandeldoel besproken.

Indicaties Manuele Therapie:
– Lage rugklachten
– Nek klachten
– Specifieke wervelkolomklachten (hernia, stenose, scoliose)
Schouderklachten
– Hoofdpijnklachten (spierspanningshoofdpijn, migraine, nek gerelateerde hoofdpijn)
– Duizeligheidsklachten
– Heupklachten
– Enkelklachten