Het schoudergewricht is het meest flexibele en daarmee ook het meest complexe gewricht van het lichaam. Bij de schouder geeft de vorm van het gewricht weinig stabiliteit, er is geen sprake van een duidelijke kop en kom zoals bijvoorbeeld bij de heup. Als de schouder beweegt, vind er beweging plaats in minimaal 5 verschillende gewrichten. Stabiliteit en mobiliteit worden daardoor – meer nog dan bij andere gewrichten – bepaald door de spieren en het kapselbandapparaat en gewrichten om de schouder heen.
Elke fysiotherapeutische behandeling begint met een intake en onderzoek. Het schouderonderzoek bestaat uit een bewegingsonderzoek, ondersteund met verschillende passieve bewegingen van het gewricht, weerstandstesten en enkele specifieke testen. Uit het onderzoek volgt de conclusie en het behandelbeleid.
De oorzaak van de schouderklachten zal tijdens de eerste afspraak uitgebreid worden besproken, zodat het voor de patiƫnt duidelijk is hoe te handelen. Vervolgens wordt het behandelplan en het behandeldoel besproken. De behandeling zal in de meeste gevallen erop gericht zijn de bewegingen van het schouderblad en het schoudergewricht met mobilisatietechnieken en actieve training weer op de juiste wijze te laten verlopen.
Door onze samenwerking met onder meer de schouderspecialisten van het Meander MC, en Ter Gooi Bergman Clinics wordt er kwaliteit hoogstaande zorg nagestreefd.
Indicaties:
– Revalidatie na een operatie (cuff repair, labrum repair, prothese, neerplastiek, sub-acriomiale decompressie)
– Slijmbeursontsteking (bursitis)
– Frozen shoulder
– Peesklachten
– Impingementklachten (inklemmingsklachten)
– Instabiliteitklachten van de schouder
– Schouder (sub)Luxaties
– Fracturen